PIJAČA IZ ŽITA

Boza je fermentirana pijača iz žit. Kot na primer pivo. Pripravljajo jo na Orientu in Balkanu. Je viskozna kot hruškov sok. Barva je odvisna od kombinacije žit. Če uporabijo več koruze, je bolj rumena, če uporabijo proso, riž ali pšenico, je mlečne barve. Pripravljajo jo z naravno fermentacijo mešanice mlečnokislinskih bakterij in kvasovk. Okus in obstojnost sta močno odvisna od teh mikroorganizmov, zato so boze v različnih regijah zelo različnih okusov. Turški znanstveniki so izolirali mnogo različnih vrst bakterij in kvasovk iz boze, nato pa so pripravili bozo z različnimi kontroliranimi kombinacijami mikroorganizmov. Ocenjevali so organoleptične lastnosti: okus, izgled, vonj in občutek v ustih. Ugotovili so, da je najboljša kombinacija bakterij Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides, Lactobacillus confusus in kvasovke pekovskega kvasa Saccharomyces cerevisiae.

[button link=”http://www.kvarkadabra.net/article.php/Boza” icon=”arrow-right” color=”green” window=”yes”]ČLANEK: BOZA FERMENTIRANA PIJAČA[/button]

Boza_1

Dostopnost